Kaštel Štafilić

Mediteran je neraskidivo vezan sa maslinom i masline rastu u Kaštel Štafiliću već više od 1500 godina. Izuzetna Mediteranska atmosfera, ljepota zelenih pejsaža, uvijek sunčane plaže su dio šarma ovog gradića.

Ovo malopitoreskno mjesto je integralni dio grada Kaštela koji se sastoji od 7 sela poredanih kao biseri između gradova pod zaštitom UNESCO Trogira i Splita . Uz  Kastel Štafilić tu su: Kaštel Novi, Kaštel Stari, Kaštel Lukšić, Kaštel Kambelovac, Kaštel Gomilica i Kaštel Sućurac.

Zaklonjena planinom Kozjak na sjeveru, te okružena otocima Čiovom i poluotokom Marjanom na Jugu, Kaštela su služila kao sklonište za ljude od prehistorijskih vremena. Blaga klima i plodnost medteranskog podneblja služila su da privuku Hrvate koji su se tu prvi put doselili u 7. stoljeću. Počeli su graditi svoja sela na obroncima planine, ali tokom turskih invazija prije 500 godina, Kaštelani su pobjegli prema obali i sagradili utvrde. Mala kamena sela razvila su se oko tih utvrda i ta njihova unikatna arhitektura je karakteristična za moderna Kaštela.

Rotonda – Utvrda Kaštel Štafilic

Utvrda Kaštel Štafilić, danas znana kao utvrda Rotonda sagrađena je 1508 od strane Stjepana Stafilea na hridi usječenoj u more, kao zaštita od Turaka.  Do utvrde je sagrađeno utvrđeno selo okruženo kanalom i pomičnim mostom sa kulama od kojih je jedna još sačuvana u svom originalnom obliku. Ljudi iz predjela Bijaci naselili su se tu.

Stara Maslina u Kaštel Štafiliću

Jedno od najstarijih stabala na svijetu nalazi se u Kaštel Štafiliću već nekih 1500 godina. Stanovnici Kaštel Štafilića brinu o ovom stablu sa velikom pažnjom. Svake godine njezini plodovi koriste se za proizvodnju desetina litara ulja. Prema ovdašnjim ljudima ovo ulje je sveto. Maslinovo drvo u Kaštel Štafiliću staro skoro koliko i obližnji grad Split  koji je utemeljen u 3. st prije Krista i uključen u hrvatski registar zaštićenih spomenika 1990. god.

Klikni za više slika Kaštel Štafilića

REZERVIRAJ ONLINE
  • * Ime:
  • * E-mail
  • * Broj odraslih
  • * Broj djece
  • * Dan dolaska:
  • * Dan odlaska:
  • Komentar:
    * obavezne informacije
Tel. Hrvatska: ++385 21 234 284, Tel. Njemacka: ++49 179 117 1625, E-mail: info@apartments-ruza.com